stigende andel af den samlede produktion af energi kommer således fra energitætte afgrøder som ris, hvede, majs og sojabønner. Tilsvarende kommer en stigende an del af kødet fra kvæg, svin og fjerkræ, som baserer en stigende del af deres foderindtag på energitætte afgrøder. Dette giver en effektiv produktion, men medvirker i mange tilfælde også til betydelige [...] en, fx gennem produktion af proteinrige afgrøder ved dyrkning af højproduktiv kløvergræs uden anvendelse af gødning og pesticider. Sådanne græsmarker kan, ud over foder til kvæg, også være en ny kilde til bæredygtig produktion af protein til svin og fjerkræ samt for fiskeopdræt. Den langsigtede bæredygtighed i systemerne kan dog kun sikres ved at t
forventede effekt af avlsarbejdet, både for de egenskaber, der d i- rekte selekteres for, og for de egenskaber, der ikke direkte indgår i avlsmålet. …… Dansk avl af såvel svin som kvæg foregår allerede nu på en måde, hvor samfundet kan få ind- sigt i, hvilke problemer avlen giver anledning til. Den samme mulighed for offentlig indsigt i avlen er ikke til stede